Pensia de stat, privată obligatorie și cea facultativă
Călin Adina, Redactor, Expert Contabil
în Articole Antreprenoriat, 08 Nov 2019
actualizat la 08 Nov 2019
Începând cu anul 2007, sistemul pensiilor din Romania este structurat astfel:
Pilonul 1 – Pensia de Stat
Pilonul 2 – Pensia Privată Obligatorie
Pilonul 3 – Pensia Facultativă Administrată Privat
Pilonul 1 – Pensia de Stat
Pilonul 1 – Pensia de Stat reprezintă pensia de stat ce se va încasa după ieșirea la pensie. Pensia de la stat va reprezenta un procent din ultimele valori ale salariului, înainte de pensionare.
Conform estimărilor unui studiu realizat de Expert Forum și Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din Romania, din ianuarie 2015, dacă pentru cei care ies la pensie acum, valoarea pensiei de stat lunare este de aproximativ 48% din ultimul salariu, pentru cei care vor ieși la pensie în 2040 (deci cei care au acum 40 de ani), pensia de la stat va fi de aproximativ 24% din ultimul salariu.
Pilonul 2 – Pensia Privată Obligatorie
Pilonul 2 – Pensia Privată Obligatorie reprezintă pensia privată obligatorie pentru toate persoanele angajate care aveau la momentul introducerii, respectiv în anul 2008, până în 35 de ani, și în mod opțional pentru persoanele care aveau între 35 – 45 de ani.
Contribuția la Pilonul 2 reprezintă un procent din contribuția de 10,5% platită de fiecare angajat la CAS. În prezent, din această contribuție, un procent de 5,1% merge către fondul privat, iar restul de 5,4% va merge în continuare la stat.
Potrivit Autorității de Supraveghere Financiară, la finalul lui 2016, peste 6,7 milioane de romani erau înscriși pentru pensia private obligatorie, în timp ce pentru cea facultativă optaseră puțin peste 400.000 de persoane.
Beneficiarul se poate muta oricând de la un fond de pensii private la altul, în funcție de preferințe. Așa cum spuneam și mai sus, persoanele până în 35 de ani trebuie să adere la un fond de pensii privat la momentul angajării. În cazul în care persoana nu adera la un fond de pensii, aceasta este repartizata aleatoriu de către Casa Națională de Pensii Publice. Atât timp cât datoram, potrivit legii, contribuția pentru pensie, nu ne putem retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat.
Cum afli la ce Fond Privat de Pensii ești repartizat dacă nu ai ai optat pentru unul
Pasul 1 Intra pe asfromania.ro, pe prima pagină, în partea dreapta apare secțiunea “Relații cu publicul”. Aici vei găsi telefonul cititorului – un telverde – iar mai jos câteva subpuncte. Dă click pe link-ul “Află la ce Fond de Pensii ești?”
Pasul 2 Se va deschide o pagină nouă – un formular de completat cu datele personale, număr de telefon, adresă de email, etc. Dă apoi click pe butonul “Caută”.
Pasul 3 Se va deschide o altă pagină care te informează ca solicitarea ta a fost receptionată, iar în termen de 10 zile vei fi contactat de către administratorul fondului de pensii la care ești participant. În cazul în care nu ești contactat, trebuie să transmiți un mail catre ASF, la office@asfromania.ro.
Ce se întâmplă cu banii stranși la Fondul de Pensii Privat obligatoriu, în cazul decesului persoanei?
Dacă participantul la Pilonul 2 de pensii private dispare din viață înainte să apuce să ceara obținerea pensiei private, pe numele moștenitorului acestuia îi va fi deschis un cont la fondul de pensii la care s-a contribuit până atunci, banii fiind transferați acolo.
Dacă cel care moștenește banii din acest fond de pensii este și el participant la fondul de pensii, chiar dacă nu neaparat la același, moștenitorul poate să ceară cumularea conturilor la un singur fond privat.
Dacă vorbim de un moștenitor care nu este participant la fondul de pensii private, atunci acesta va putea solicita banii sub forma unei plăți unice.
Cel care se pretinde moștenitor trebuie să dovedească aceasta calitate, iar cei care contribuie la fondurile de pensii private pot solicita banii acumulați în cont chiar dacă suma nu este destul de mare pentru a beneficia de pensia privată minimă.
Pilonul 3 – Pensia Facultativă Administrată Privat
Pilonul 3 – Pensia Facultativă Administrată Privat reprezintă pensia facultativă administrată privat, adică banii acumulați voluntar de o persoană pentru pensia sa viitoare.
În acest sistem poate contribui atat angajatul, pe cont propriu cât și angajatorul în numele angajatului, ca o formă de beneficiu suplimentar.
Contribuția lunară la pensia facultativă administrată privat este deductibilă fiscal, în limita a 400 de euro pentru angajat, și deductibilă fiscal integral pentru angajatorul care contribuie în numele angajatului.
De ce este utilă pensia privată?
- pensia de la stat nu va fi suficientă la vârsta pensionarii, așadar fiecare va trebui să economisească pentru propria batranețe;
- în contextul unui fenomen tot mai accentuat de îmbătrânire a populației care pune presiune din ce în ce mai mare asupra sistemului public de pensii, în vederea creșterii calității vieții pensionarilor, este necesară existența unor alternative, acestea fiind reprezentate de cele două componente noi: pensia privată obligatorie și pensia privată facultativă;
- experiența statelor dezvoltate arată că administrarea privată a pensiilor a avut rezultate mai bune decât administrarea pensiilor făcută exclusiv de catre stat.